skip to Main Content

PPA

Polyphtalamide (PPA) staat voor een reeks nylonsoorten met verhoogde temperatuurbestendigheid. Ze zijn bestand tegen temperaturen tot zo’n 180 °C continu en qua prijs/prestatieverhouding zijn ze uiterst interessant. PPA wordt veelvuldig toegepast in de automobiel- en elektronische industrie, ook op basis van zijn chemische resistentie en uitstekende mechanische en tribologische specificaties. Toepassingsvoorbeelden zijn lagerhuizen, connectors, behuizingen, reflectoren, bobines en kunststof onderdelen onder de motorkap. Ook gebruik in combinatie met hogere elektrische spanningen is mogelijk, bijv. in zekeringhouders.

Polyphtalamide kan – afhankelijk van de belasting -worden gebruikt tot 180 °C, met kortstondige uitschieters tot 280 °C. De vochtopname is 2,5% bij 23 °C/50% RH en 8% na verzadiging in water, maar deze waarden worden pas na zeer lange tijd bereikt. In de praktijk is de vochtopname van glasvezelversterkt PPA minder dan 0,3% na 24 uur bij 23 °C. .

De resistentie tegen de meeste organische oplossingen als alcohol, ketonen, gehalogeneerde koolwaterstoffen en alifatische en aromatische koolwaterstoffen is uitstekend, evenals tegen waterige oplossingen van zuren, alkalische stoffen, oliën, vetten en smeermiddelen. Contact met sterke zuren en fenolen moet worden vermeden.

PPA is minder gevoelig voor UV dan PA6.6., maar de toevoeging van zwart carbon zorgt voor een aanmerkelijke verbetering. Polyphtalamide is goed bestand tegen koude vervorming en kenmerkt zich door een ongeëvenaarde combinatie van stijfheid en sterkte, zo’n 30% beter dan van PA6.6.