skip to Main Content

PA6.6

Polyamide 6.6 (PA6.6) is vergelijkbaar met PA6, maar dankzij de moleculaire structuur neemt het minder vocht op en heeft het een hoger smeltpunt, nl. circa 260 °C. Dit resulteert in een materiaal met iets betere thermische eigenschappen, een lagere slagvastheid en een grotere sterkte en modulus.

Dankzij de uitstekende mechanische eigenschappen en voortreffelijke weerstand tegen slijtage en chemische aanvallen is dit een van de meest gebruikte engineering-thermoplasten. Als een grotere slagvastheid is vereist, maakt KIK gebruik van speciale typen polyamide 6.6.

PA6.6 neemt ongeveer 2,5% vocht op bij 23 °C/50% RH en 8,5% bij verzadiging in water. PA6.6 heeft een uitstekende weerstand tegen oliën, vetten en de meeste reinigingsmiddelen. Het is niet bestand tegen zuren en alkaliën.

Een vaak toegepaste variant van PA6.6 is High Impact Polyamide 6.6 HI (PA6.6 HI).

PA6.6-HI wordt evenals PA6.6 veelvuldig toegepast in uiteenlopende applicaties waarin een hoge slagvastheid bij lage temperaturen noodzakelijk is, of waar sprake is van extreme schokbelastingen. Voor sportattributen als skibindingen, schokabsorberende zolen en onderdelen van racefietsen is dit materiaal dan ook een frequente keus. Datzelfde geldt voor producten die in droge conditie rekbaar moeten zijn, zoals klikbehuizingen en kabelbinders.

Polyamides nemen vocht op, wat tot kleine veranderingen in de maatvoering zal leiden, terwijl het materiaal door vocht minder stijf wordt en een hogere slagvastheid krijgt.

Afhankelijk van de belasting zijn temperaturen tot 140 à 160 °C toelaatbaar, daarboven treedt snel veroudering op. Door toevoeging van bepaalde mineralen of glasvezel is een breed spectrum aan soorten beschikbaar, elk met hun eigen mechanische specificaties.

PA6.6 heeft prima elektrische eigenschappen, maar polyamides eigen zijn deze sterk afhankelijk van zowel de temperatuur als de vochtigheid.