skip to Main Content

PPO/PS

Gemodificeerd polyfenyleenether (PPO/PS) behoort met PC en PC/ABS tot de meest gebruikte amorfe thermoplasten. De slagvastheid is minder dan van PC, maar de resistentie tegen chemicaliën en hydrolyse is beter. De lage vochtopname en hydrolyse maken het materiaal bijzonder geschikt voor toepassing in water, bijvoorbeeld in pompen, afdichtingen en watermeters.

Afhankelijk van de belasting is versterkt PPO/PS langdurig bestand tegen temperaturen tot 100 à 120 °C, voor korte periodes tot aan de glasovergangstemperatuur van 140 °C. De vochtopname is bijzonder laag met 0,1% bij 23 °C/50% RH en 0,2% bij verzadiging in water van 23 °C. De chemische resistentie is voor een amorf materiaal relatief goed. PPO/PS is bestand tegen alkalische stoffen, verdunde zuren, alcohol en in een bepaalde mate tegen de meeste alifatische koolwaterstoffen, hoewel bij onderdompeling zwelling optreedt. Het materiaal is niet bestand tegen aromatische en gehalogeneerde koolwaterstoffen, sterke zuren, ketonen en benzine. De resistentie tegen UV-straling is redelijk, maar kan eenvoudig worden verbeterd met stabilisators of speciale roetdeeltjes.

De stijfheid en sterkte van PPO/PS nemen af met de temperatuur. Versterkte soorten bieden echter prima mechanische specificaties bij hogere temperaturen. Dat geldt ook voor de vormvastheid, zeker tot zo’n 80 °C. PPO/PS is een uitstekende elektrische isolator, weinig afhankelijk van temperatuur of vochtigheid. De diëlectrische eigenschappen zijn minder frequentieafhankelijk dan bij de meeste andere thermoplasten.