skip to Main Content

TPU

Thermoplastische polyurethanen (TPU) vormen een groep elastomere (flexibele) blokcopolymeren op basis van urethaan- en ester- of ethersegmenten. De hardheid is afhankelijk van de chemische structuur van het copolymeer en kan variëren van 60 Shore A tot 74 Shore D. De typische hardheid, zoals gebruikt bij de componenten van een transportsysteem, is 95 Shore A.

De flexibiliteit, ook bij lage temperaturen, en de voortreffelijke slijtvastheid en scheurvastheid, maken TPU uiterst geschikt voor componenten van transportsystemen. TPU kan gedurende korte tijd worden gebruikt tot een temperatuur van 110 °C, maar de temperatuur mag niet hoger zijn dan 80 °C gedurende langere periodes.

TPU neemt ongeveer 0,2% vocht op bij verzadiging in water bij 23 °C en ongeveer 1,3% bij 23 °C / 50% RH. Deze vochtopname heeft over het algemeen geen invloed op de mechanische eigenschappen en de maatvastheid.

TPU is bestand tegen oliën en alifatische koolwaterstoffen. Loodvrije benzine kan het TPU in enige mate doen zwellen als gevolg van de aromatische componenten van de brandstof. TPU is niet bestand tegen geconcentreerde zuren en alkaliën, gechloreerde en aromatische koolwaterstoffen, alcoholen en warm water. TPU heeft een uitstekende UV-bestendigheid.