skip to Main Content

PEEK

Polyetherketon (PEEK) behoort tot de familie van de polyaryletherketonen. Het is een duurdere thermoplast, maar steekt dan ook met kop en schouders uit boven andere thermoplasten. PEEK kent talrijke industriële toepassingen, bijvoorbeeld in pompelementen, compressoren, lagers en ventielen. Temperaturen tot 300 °C zijn toegestaan voor kortere tijdsduur, waardoor PEEK onder meer in versnellingsbakken van auto’s toepasbaar is. Dankzij de lage afgifte van rook en giftige gassen bij brand zien we PEEK ook vaak als coating voor kabels in vliegtuigen en defensiematerieel. De lage vochtopname bij hoge temperaturen maakt PEEK bij uitstek geschikt voor medische applicaties.

Polyetherketon is een semikristallijn engineering-plastic, dat continu 220 °C en kortstondig 330 °C kan verdragen. De glasovergangstemperatuur is 143 °C en het smeltpunt ligt bij 334 °C.

Alleen bepaalde polyamides kunnen dit evenaren.

De vochtopname van Polyetherketon is extreem laag met 0,2% bij 23 °C/50% RH en 0,5% bij verzadiging. Maatveranderingen door vochtopname zijn dan ook verwaarloosbaar klein.

PEEK is in hoge mate resistent tegen agressieve invloeden bij hoge temperaturen. Uitzonderingen hierop vormen chlorine/bromide(water), fluor, HF en HBr, geconcentreerde zwavel- en salpeterzuren, bepaalde ketonen en nitrobenzeen bij 200 °C. Blootstelling aan UV-straling veroorzaakt degradatie van het materiaal, wat kan worden voorkomen door een toplaag of pigment van speciale roetdeeltjes toe te voegen. De ontvlambaarheid van PEEK is ook zonder additieven uiterst gering, terwijl de rookafgifte bij verbranding het laagst van alle thermoplasten is.

Polyetherketon combineert een excellente stijfheid en sterkte met een hoge slagvastheid. De vervorming, zelfs bij hoge temperaturen, is minimaal voor een semikristallijn polymeer. Tot ca.

200 °C behoudt PEEK zijn hoge elektrische weerstand, wat het geschikt maakt voor elektrotechnische toepassingen onder agressieve condities.