skip to Main Content

PSU

Polysulfon (PSU) vormt samen met polyethersulfon (PES) en polyetherimide (PEI) een trio amorfe, aromatische hoge temperatuur polymeren. Ze zijn moeilijk koud vervormbaar en uitstekend bestand tegen talrijke chemicaliën en ze zijn inherent vlamdovend.

Polysulfon is non-toxic en bestand tegen hydrolyse, waardoor het vaak wordt toegepast in warmwaterpompen en -meters en producten die vaak met stoom worden gesteriliseerd (ziekenhuizen). Ook in temperatuurbelaste elektronische en elektrische producten kent PSU uiteenlopende toepassingen.

De vochtopname van PSU is laag met 0,3% bij 23 °C/50% RH en 0,8% bij verzadiging. De glasovergangstemperatuur is 190 °C, waardoor een continue gebruikstemperatuur tot 170 °C mogelijk is. Blootstelling aan UV-straling veroorzaakt snel vergeling, wat kan worden voorkomen door het toevoegen van speciale roetdeeltjes of het aanbrengen van een topcoating. PSU is in hoge mate bestand tegen waterachtige minerale zuren en alkalische- en zoutoplossingen., wasmiddelen en machineoliën. Het materiaal zwelt op, lost op of vertoont haarscheuren na contact met polaire organische oplosmiddelen als ketonen, esters en gehalogeneerde of aromatische koolwaterstoffen.

Polysulfon heeft uitstekende eigenschappen m.b.t. de koude vervorming, zelfs tot 170 °C, terwijl die door toepassing van glas- of carbonvezel nog verder kan worden verbeterd. Polysulfon is nauwelijks gevoelig voor microgolfstraling, waardoor brede toepassing in de elektronische industrie en in bijv. magnetrons mogelijk is.