skip to Main Content

PP

Polypropyleen (PP) is een materiaal voor uiteenlopende toepassingen bij temperaturen tot 80 °C. Het combineert redelijke kosten met een voortreffelijke chemische resistentie, een laag gewicht en over het algemeen prima mechanische eigenschappen. PP homopolymeren hebben een glasovergangstemperatuur van -10 °C en worden bros bij temperaturen onder 0 °C. Copolymeren, die het belangrijkste materiaal vormen voor de componenten van transportsystemen, hebben een betere slagvastheid bij temperaturen van -15 tot -35 °C, ten koste van een lagere stijfheid en lagere thermische prestaties.

Polypropyleen heeft een extreem lage vochtabsorptie van minder dan 0,1% bij verzadiging. In combinatie met de uitstekende weerstand tegen hydrolyse maakt dit het materiaal uiterst geschikt voor vele toepassingen. PP heeft een hoge resistentie tegen een grote verscheidenheid van chemicaliën, waaronder zuren, alcoholen, warm water en de meeste reinigingsmiddelen. Het materiaal is gemiddelde resistent tegen aromatische of gehalogeneerde koolwaterstoffen. De UV-bestendigheid is beperkt.

Voor toepassingen waarbij elektrische ontlading problemen kan veroorzaken, gebruikt KIK antistatische PP-verbindingen op basis van een speciale geleidende koolstof. Door de toevoeging van geleidende koolstof krijgen deze materialen een lagere slagvastheid.

Voor toepassingen waarbij extra flexibiliteit is vereist, past KIK een speciaal hiervoor vervaardigd Polypropyleen-materiaal toe, namelijk PPK. Dit materiaal combineert een hoge flexibiliteit met een uitstekende slagvastheid.