skip to Main Content

PPS

Polyfenyleensulfide (PPS) is een aromatische, semi-kristallijne thermoplastic met een uitstekende vormvastheid, chemische resistentie en vlamvertraging. In pure vorm zijn de mechanische eigenschappen zwak – het materiaal is erg bros – maar toevoeging van vezels zorgt voor een enorme verbetering. Standaard wordt daarom vezelversterkt PPS toegepast. PPS is bestand tegen hoge temperaturen en chemisch resistent tegen alle koolwaterstoffen en benzine. Het wordt daarom het vaak toegepast in de automobielindustrie, onder meer als koplampreflector en in brandstofpompen, lagers en andere onderdelen onder de motorkap.

Vergeleken met de meeste andere engineering thermoplastics is PPS superieur als het gaat om thermische veroudering. Het materiaal is stabiel tot 220 °C continu, versterkte soorten zelfs tot 260 °C voor korte perioden. Hiermee onderscheidt PPS zich van amorfe hoge-temperatuur polymeren, die juist onder hun glasovergangstemperatuur van 210 °C onderuit gaan.

De vochtopname van Polyfenyleensulfide is extreem laag met 0,05% bij 23 °C/50% RH en 0,07% bij verzadiging in water van 23 °C. Dit maakt het materiaal bij uitstek geschikt voor onderwatergebruik. Bij toepassing van glasvezelversterkt PPS in heet water is na enkele maanden degradatie van de mechanische eigenschappen meetbaar, voornamelijk als gevolg van de chemische reactie met de glasvezels.

PPS is uitzonderlijk resistent tegen chemicaliën als alifatische, aromatische en gehalogeneerde koolwaterstoffen, de meeste geconcentreerde zuren, sterke basen, aldehyden, fenolen, esters en ketonen. Uitzonderingen vormen geconcentreerde oxiderende zuren en bepaalde ethers en amines bij hogere temperaturen.

De resistentie tegen UV-straling is goed, zodat PPS ook buiten kan worden toegepast.

Tot ca. 80 °C is versterkt PPS één van de stijfste thermoplastics. Boven de glasovergangstemperatuur van ca. 90 °C nemen de stijfheid en kruipweerstand sterk af, maar de waarden blijven imposant vergeleken met andere thermoplasten. Toepassing in elektronische circuits tot ca. 150 V bedrijfsspanning is mogelijk.