skip to Main Content

PES

Polyethersulfon (PES) vormt samen met polyetherimide (PEI) en polysulfon (PSU) een trio amorfe, aromatische hoge temperatuur polymeren. Ze zijn moeilijk koud vervormbaar en uitstekend bestand tegen talrijke chemicaliën en ze zijn inherent vlamdovend. PES en PEI zijn qua specificaties en prijs grotendeels gelijkwaardig en vertonen dan ook een grote overlap in hun toepassingsgebieden.

Polyethersulfon heeft overall een iets betere chemische bestendigheid, een hoge weerstand tegen hydrolyse, een 5 à 10 graden hogere thermische belastbaarheid en een lichtere basiskleur. PEI scoort beter op mechanische eigenschappen, UV-bestendigheid en rookemissie.

Resistentie tegen olie, benzine en hoge temperaturen maakt van PES in de automotive-industrie een ideale vervanger voor metalen onderdelen in behuizingen, waterpompen, turboladers en ventilatoren, maar er zijn ook legio toepassingen in de elektronische industrie, in sterilisatieapparatuur en in consumentenproducten waar hoge temperaturen een rol spelen, zoals haardrogers en keukenapparatuur.

De vochtopname van Polyethersulfon is iets hoger dan bij PEI met 0,9% bij 23 °C/50% RH en 2,1% bij verzadiging. De glasovergangstemperatuur is 225 °C, waardoor een continue gebruikstemperatuur tot 200 °C mogelijk is. Blootstelling aan UV-straling veroorzaakt snel vergeling, wat kan worden voorkomen door het toevoegen van speciale roetdeeltjes of het aanbrengen van een topcoating. PES is in hoge mate bestand tegen waterachtige minerale zuren en alkalische- en zoutoplossingen, wasmiddelen en motoroliën. Het materiaal zwelt op of lost op door contact met polaire organische oplosmiddelen als ketonen, esters en gehalogeneerde of aromatische koolwaterstoffen. Ook is PEI niet bestand tegen geconcentreerde zuren en alkalische stoffen.

De koude vervorming van PES is tot 200 °C extreem laag, terwijl die door toepassing van glas- of carbonvezel nog verder kan worden verbeterd. Polyethersulfon heeft een hoge elektrische weerstand en hoogwaardige diëlectrische eigenschappen over een breed frequentie- en temperatuurgebied, waardoor toepassing in gevoelige elektronische apparatuur en bij hoge frequenties (magnetrons) mogelijk wordt.