skip to Main Content

PA11

Polyamide 11 (PA11) is een relatief duur materiaal met specifieke toepassingsgebieden, met name in de automobielindustrie (benzine- en drukleidingen, filters, lagers). Het materiaal vertoont veel gelijkenis met PA12 en heeft ook een uitstekende resistentie tegen en een lage doorlaatbaarheid voor benzine.

PA11 is onderhevig aan thermische veroudering, waardoor bij de standaardsoorten de gebruikstemperatuur beneden 70 °C moet blijven. Van alle polyamides (behalve PA12) neemt PA11 het minst vocht op, t.w. 0,9% bij 23 °C/50% RH en 1,9% na verzadiging in water van 23 °C.

De slagvastheid is uitstekend, evenals de chemische resistentie tegen oliën, vetten, alifatische koolwaterstoffen en alkalische stoffen. Het is niet bestand tegen bepaalde geconcentreerde zuren en gechloreerde koolwaterstoffen.

PA11 heeft een hoge slijt- en slagvastheid, die niet door vochtopname wordt beïnvloed. Met glasvezel versterkt is het materiaal tot ca. 60 °C redelijk bestand tegen vervorming, maar bij hogere temperaturen wordt dit beduidend slechter. PA11 behoort tot de polyamides met de hoogste elektrische weerstand, mede dankzij de lage vochtopname.