skip to Main Content

POM

Polyoxymethyleen (POM) is één van de meest gebruikte semi-kristallijne engineering thermoplasten vanwege de unieke combinatie van stijfheid, sterkte en maatvastheid. Dankzij de regelmatige moleculaire structuur bereikt dit materiaal een kristalliniteit van 80%, en dat is meer dan de meeste andere thermoplasten. POM is verkrijgbaar als homopolymeer en als copolymeer. De homopolymeer heeft een hogere kristalliniteit, waardoor dit materiaal een betere slijtageweerstand en een wat hogere stijfheid en hardheid heeft, terwijl de copolymeer een hogere vervormbaarheid heeft en zich gemakkelijker laat verwerken.

POM kent de laagste slijtage van bijna alle thermoplasten bij kamertemperatuur. In combinatie met de opmerkelijke maatvastheid maakt dit POM uiterst geschikt voor tandwielen en lagers. POM kan gedurende langere periodes achtereen worden gebruikt bij temperaturen tot 90 à 100 °C. Temperaturen tot 150 °C zijn toegestaan gedurende korte periodes; langdurige blootstelling aan temperaturen hoger dan 100 °C veroorzaakt een snelle oxiderende degradatie van het polymeer.

POM neemt aanzienlijk minder vocht op dan polyamide: ongeveer 0,2% bij 23 °C / 50% RH en 0,8% bij verzadiging. Dit betekent dat de grootte van een onderdeel praktisch onafhankelijk is van de vochtigheid.

POM is chemisch bestand tegen alkaliën, alifatische en aromatische koolwaterstoffen, oliën, vetten, benzine en de meeste reinigingsmiddelen. Het is niet bestand tegen sterke zuren en oxiderende materialen.

POM is niet UV-bestendig en buitentoepassingen zijn alleen mogelijk met kwaliteiten die met actieve koolstof zijn gestabiliseerd. Deze kwaliteiten worden voor de meeste onderdelen van een transportsysteem gebruikt. Vlamvertragende soorten zijn niet beschikbaar.