skip to Main Content

PA6

Polyamide 6 (PA6) is één van de meest gebruikte engineering-kunststoffen. Het materiaal biedt zowel uitstekende verwerkingseigenschappen als goede algemene en thermische prestaties. Het heeft een hogere slagvastheid dan polyamide 6.6 (PA6.6), ten koste van een lagere modulus en een hogere vochtabsorptie.

Polyanmide kan, afhankelijk van de belasting, gedurende langere periodes worden gebruikt bij temperaturen tot 110 °C. Het materiaal is bestand tegen kortdurende blootstelling aan temperaturen van 180 tot 200 °C. PA6 neemt ongeveer 3% vocht op bij 23 °C / 50% RH en 9,5% bij verzadiging in water. Dit kan leiden tot veranderingen in de afmetingen van het product na het spuitgieten. Het vocht werkt als weekmaker en zorgt ervoor dat de glasovergangstemperatuur daalt van 50 °C tot 0 °C bij evenwicht, waardoor de slagvastheid bij kamertemperatuur hoger wordt, terwijl de modulus en sterkte van het materiaal aanzienlijk worden verlaagd.

polyamide is uitstekend bestand tegen oliën, vetten en alifatische en aromatische koolwaterstoffen, alsmede de meeste gehalogeneerde koolwaterstoffen. Het is niet bestand tegen zuren en alkaliën. De UV-stabiliteit van PA6 is beter dan die van de meeste andere engineering-polymeren. Met koolstof bewerkte kwaliteiten vertonen een nog betere UV-stabiliteit.