skip to Main Content

SAN

Styreenacrylonitryl (SAN) wordt veelal onversterkt gebruikt voor producten die transparant en tegelijk chemisch resistent moeten zijn. Typische toepassingen zijn sigarettenaanstekers, batterijbehuizingen en doorzichtige onderdelen voor huishoudapparaten. Met glasvezel versterkt SAN heeft een enorme stijfheid tot zo’n 80 °C, maar dit gaat dan ten koste van de slagvastheid. De maximaal toelaatbare temperatuur bedraagt 85 °C met kortstondige uitschieters tot 95 °C. Frequente temperatuurvariaties hebben geen negatief effect.

SAN vloeit uitstekend en krimpt nauwelijks tijdens het spuitgieten, waardoor het geschikt is voor precisie-onderdelen met nauwe toleranties. In bijv. watermeters vinden bewegende onderdelen uit SAN – gesmeerd met grafiet – regelmatig hun toepassing. Het materiaal heeft een amorfe structuur en een hoge slagvastheid en hardheid tot 80 °C. De vochtopname is extreem laag met 0,1% bij 23 °C/50% RH en 0,2% bij verzadiging in water. Vocht heeft nauwelijks invloed op de maatvoering en mechanische eigenschappen.

De bestendigheid tegen chemicaliën als verdunde zuren basen, oliën en vetten en alifatische koolwaterstoffen is goed, wat overigens niet geldt voor aromatische koolwaterstoffen, esters, ketonen en geconcentreerde zuren. Chloorzouten kunnen spanningsscheuren veroorzaken.

UV-straling verslechtert de mechanische eigenschappen en werkt vergelend. Voor buitentoepassingen wordt dan ook zwarte en speciale, UV-gestabiliseerde soorten geadviseerd.