skip to Main Content

PE

Polyethyleen (PE) staat voor een omvangrijke familie kunststoffen, waartoe onder meer LDPE, MDPE en HDPE behoren. We beperken ons hier tot de eigenschappen van HDPE. Een belangrijk toepassingsgebied van PE is tape en folie, onder meer voor verpakkingsdoeleinden en in de land- en tuinbouw. Door de hoge slagvastheid – ook bij lage temperaturen – en bestandheid tegen agressieve vloeistoffen heeft PE ook een vaste plaats veroverd in de productie van dikwandige buizen voor water, gas en chemicaliën.

De vochtopname van Polyethyleen is extreem laag met 0,02% bij verzadiging. Het smeltpunt is met 130 °C erg laag; versterkt PE heeft tot 70 °C een acceptabele koude vervorming. Als kristallijn, niet polair materiaal is PE uitstekend bestand tegen chemicaliën, met name alifatische koolwaterstoffen (inclusief benzine, olie en vet), heet water, alkalische stoffen, alcohol en verdunde zuren. Het is niet bestand tegen oxiderende zuren, sommige aromatische en gechloreerde koolwaterstoffen en ketonen.

Zelfs bij kamertemperatuur is Polyethyleen niet bestand tegen vervorming, waardoor de mechanische belasting laag moet blijven. Versterkt Polyethyleen heeft een uitstekende slagvastheid, zelfs bij -40 °C.

De elektrische weerstand is extreem hoog.