skip to Main Content

PBT

Polybutyleentereftalaat (PBT) is één van de meest gebruikte semi-kristallijne engineering plastics. Dankzij een uitstekende resistentie tegen oliën en vetten, zijn thermische stabiliteit tot 130 à 140 °C en hoge slijtvastheid wordt dit materiaal in glasversterkte soorten breed toegepast in de automotive-industrie. De UV-stabiliteit maakt het ook geschikt voor exterieuronderdelen als deurgrepen en spiegelbehuizingen.

De lage vochtopname, thermische vormvastheid en uitstekende kleurbaarheid maken PBT ook geschikt voor toepassing in elektronische componenten.

De vochtopname van PBT is uitzonderlijk laag met 0,25% bij 23 °C/50% RH en 0,5% bij verzadiging in water van 23 °C. Vochtopname is niet van invloed op de maatvoering. Een belangrijk voordeel van PBT ten opzichte van polyamides is de onafhankelijkheid van de mechanische eigenschappen van de vochtopname. PBT is resistent tegen de meeste oplosmiddelen, inclusief oliën, vetten en gehalogeneerde en aromatische koolwaterstoffen. Dit geldt niet voor sterke zuren, alkalische stoffen en heet water. Boven 60 °C begint de hydrolyse en daarmee de hoge breekbaarheid van het materiaal.

PBT is bestand tegen temperaturen tot 120 à 130 °C voor langere periodes, kortstondig is 180 °C toegestaan.

Vergeleken met de meeste andere thermoplasten is de resistentie tegen UV-straling van PBT uitzonderlijk hoog. Toch is voor buitenapplicaties toevoeging van actieve zwarte carbon aan te bevelen om mechanische degradatie te voorkomen. De waarden voor ontvlambaarheid en vlamvertraging zijn laag; door toepassing van speciale soorten kan dit probleem worden omzeild. Glasversterkt PBT is goed vormvast tot 120 à 130 °C en bestand tegen vermoeidheid. De elektrische eigenschappen zijn uitstekend en onafhankelijk van de vochtopname.