skip to Main Content

ABS

Acrylonitrylbutadieenstyreen (ABS) is een copolymeer, bestaande uit circa 50% styreen en 5 tot 30% butadieenrubber. Door de samenstelling te veranderen kunnen bepaalde eigenschappen worden versterkt. Dit in hoge mate slag- en krasvaste materiaal met zijn fraaie glanzende oppervlaktestructuur is in zijn pure vorm toepasbaar in onder meer huishoud- en elektronicaproducten en kantoorapparatuur. Versteviging met glas- of carbonvezel heeft een negatief effect op de slagvastheid.

ABS behoudt zijn hardheid en stijfheid in het temperatuurgebied van -40 tot +80 °C, terwijl het ook bestand is tegen frequent wisselende temperaturen. Langdurige toepassing boven 85 °C wordt afgeraden. De vochtopname is 0,3% bij 23 °C/50% RH en 1% na verzadiging in water. Vocht heeft echter nauwelijks invloed op de mechanische eigenschappen of dimensies van ABS-producten. Door de aanwezigheid van rubber in de blend is de UV-bestendigheid gering, waardoor langdurige blootstelling aan zonlicht kleurverschuivingen en vergeling zal veroorzaken.

De bestendigheid tegen chemicaliën als verdunde zuren, basen, oliën en vetten en alifatische koolwaterstoffen is uitstekend, wat overigens niet geldt voor aromatische koolwaterstoffen, esters, fenolen, ketonen en geconcentreerde zuren. Chloorzouten kunnen spanningsscheuren veroorzaken.

ABS leent zich uitstekend voor elektrische toepassingen met lage tot middelhoge voltages. De lage geleiding kan echter resulteren in statische lading, wat kan worden voorkomen door speciale blends te gebruiken.