skip to Main Content

PC

Polycarbonaat (PC) is een amorfe engineering-kunststof met een glasovergangstemperatuur van 150 °C. In zijn natuurlijke vorm biedt dit materiaal een unieke combinatie van stijfheid, hardheid en sterkte tot een temperatuur van 135 °C à 140 °C, en daarnaast een uitstekende maatvastheid.

De mechanische eigenschappen van alle thermoplasten gaan achteruit wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Vergeleken met de meeste engineering-thermoplasten heeft PC een superieure weerstand tegen thermische veroudering, hetgeen wordt geïllustreerd door de temperatuur bij continugebruik die mag oplopen tot 125 °C. Kortdurende blootstelling aan hogere temperaturen wordt op de eerste plaats beperkt door de glasovergangstemperatuur van het materiaal. De maximaal toelaatbare temperatuur is circa 140 °C.

Polycarbonaat neemt slechts circa 0,15% vocht op bij 23 °C / 50% RH en 0,35% bij verzadiging in water bij 23 °C. Polycarbonaat mag echter niet worden gebruikt in vochtige omgevingen als de temperatuur boven de 70 °C komt, want hydrolyse zal tot een aanzienlijke achteruitgang van de mechanische eigenschappen leiden, en met name van de slagvastheid.

De chemische weerstand van PC is beperkt en bepaalde chemicaliën veroorzaken scheuren door omgevingsbelasting of zullen het polymeer oplossen. Polycarbonaat is niet bestand tegen aromatische koolwaterstoffen, fenolen, ketonen, ethers, benzine, alkaliën en de meeste oxiderende stoffen en zuren. Daarnaast is het matig bestand tegen warm water en zoutoplossingen, terwijl de weerstand tegen alcohol goed is.

Polycarbonaat heeft een redelijke UV-stabiliteit; voor betere prestaties op dit gebied dienen UV-gestabiliseerde kwaliteiten te worden gebruikt.