skip to Main Content

PA12

Polyamide 12 (PA12) ligt qua eigenschappen dichtbij PA11. Het wordt gebruikt in specifieke toepassingen waarin de hogere prijs door de specificaties is gerechtvaardigd, met name in de automobielindustrie (benzine- en drukleidingen, filters, lagers). Het materiaal vertoont veel gelijkenis met PA11.

PA12 is onderhevig aan thermische veroudering, waardoor de gebruikstemperatuur bij de standaardsoorten beneden 65 °C moet blijven. Wel zijn er warmtegestabiliseerde soorten leverbaar die tot 90 à 100 °C toepasbaar zijn. Van alle polyamides neemt PA12 het minst vocht op, t.w. 0,7% bij 23 °C/50% RH en 1,5% na verzadiging in water van 23 °C.

De slagvastheid is uitstekend, evenals de chemische resistentie tegen oliën, vetten, alifatische koolwaterstoffen en alkalische stoffen. Het is niet bestand tegen bepaalde geconcentreerde zuren en gechloreerde koolwaterstoffen. De gevoeligheid voor spanningsscheuren is lager dan van alle andere polyamides.

PA12 is uiterst flexibel en heeft een hoge slijt- en slagvastheid, die niet door vochtopname wordt beïnvloed. Met glasvezel versterkt is het materiaal tot ca. 60 °C redelijk bestand tegen vervorming, maar bij hogere temperaturen wordt dit beduidend slechter. PA12 behoort tot de polyamides met de hoogste elektrische weerstand, mede dankzij de lage vochtopname.