skip to Main Content

PA4.6

Polyamide 4.6 (PA4.6 ) is geschikt voor continugebruik tot 170 °C en benadert daarmee de hoge-temperatuur plastics als PPS of PEEK. Met zijn gunstige prijs/prestatieverhouding is dit polymeer een uitstekende optie voor gebruik bij hoge temperaturen. De automobielsector maakt veelvuldig gebruik van PA4.6 op grond van zijn hoge resistentie tegen hete motor- en transmissieolie, zelfs bij temperatuurpieken tot 150 °C. We zien het materiaal terug in kettingspanners, lagerhuizen, koppelingsonderdelen, maar dankzij de uitstekende vormvastheid bij hoge temperaturen ook in connectors en sensors onder de motorkap. Ook de elektrotechnische sector maakt graag gebruik van PA4.6 in onder meer connectoren, bobines en elektromotoren als vervanger voor metaal.

PA4.6 heeft een hoge kristalliniteit en daarmee een hoge slijtvastheid, die nog kan worden opgevoerd door smeermiddelen toe te voegen.

De vochtopname van PA4.6 is hoog met 4,5% bij 23 °C/50% RH en 13% na verzadiging in water van 23 °C. Dankzij de kristallijne structuur blijven de gevolgen voor de dimensies echter beperkt, ongeveer vergelijkbaar met PPA en PA6.6. Wel wordt de stijfheid onder vochtige condities aanzienlijk aangetast.

PA 4.6 is uitstekend resistent tegen alifatische en de meeste aromatische koolwaterstoffen, maar niet tegen gehalogeneerde koolwaterstoffen. Evenals nagenoeg alle polyamides is ook PA4.6 niet bestand tegen sterke zuren en alkalische stoffen. Polaire oplossingen worden geabsorbeerd, wat kan leiden tot zwelling of verweking.

De mechanische eigenschappen van PA4.6 worden veel minder beïnvloed door de temperatuur dan bij andere polyamides. Versterkte soorten komen qua vermoeidheidsverschijnselen in de buurt van het hooggekwalificeerde PEEK, terwijl de bestandheid tegen koude vervorming uitstekend is. De elektrische weerstand daalt sterk door de hoge vochtopname, waardoor toepassing in combinatie met hogere spanningen niet voor de hand ligt.