skip to Main Content

PA6.12

Polyamide 6.12 (PA6.12) lijkt veel op PA6.10 en is qua mechanische, thermische en elektrische eigenschappen ook vergelijkbaar met het goedkopere PA6, maar het heeft een beduidend lagere vochtopname en betere afdichtingseigenschappen.

PA6.12 kent de karakteristieke polyamide-eigenschappen als slijt- en slagvastheid en chemische resistentie, maar het gedraagt zich ook excellent waar het gaat om doorlaatbaarheid, vochtopname en vormvastheid. Typische toepassingen zijn buizen voor vloeistoffen, vezels voor tandenborstels en precisieafdichtingen.

PA6.12 kan worden toegepast tot 110°C continu, daarboven treedt snel thermische veroudering op. De vochtopname is 0,4% bij 23 °C/50% RH en 2,8% na verzadiging in water. Als gevolg daarvan blijven de mechanische eigenschappen en afmetingen van het product constanter dan bijv. bij soortgelijke materialen als PA6 of PA6.6.

De resistentie tegen chemicaliën als oliën, vetten, alifatische koolwaterstoffen en alkalische stoffen is uitstekend, wat niet geldt voor geconcentreerde zuren en gechloreerde koolwaterstoffen. Chloorzouten kunnen spanningsscheuren veroorzaken.

PA6.12 heeft in versterkte vorm goede mechanische eigenschappen, vergelijkbaar met PA6. Opvallend is het herstellend vermogen na buiging in vochtige condities, wat de geschiktheid voor borstelmateriaal verklaart.