skip to Main Content

PS

Polystyreen (PS) is één van de oudste en meeste gebruikte plasticsoorten. Het materiaal is relatief goedkoop en is beschikbaar in vele – ook transparante en slagvaste – types. Het heeft een glanzend oppervlak en is non-toxic , waardoor het veel wordt toegepast in de voedingsindustrie als verpakkingsmateriaal. In tal van kleuren zien we het ook terug als behuizing van elektrische apparaten, bijvoorbeeld kantoormachines. Polystyreen heeft een amorfe structuur en een hoge slagvastheid en hardheid. Voor korte periodes is 85 °C toelaatbaar, maar voor langdurig gebruik boven 70 °C is PS niet gescShikt. Hoge temperaturen veroorzaken vergeling en mechanische verzwakking.

Polystyreen vloeit uitstekend en heeft een lage krimp tijdens het spuitgieten, waardoor het geschikt is voor precisie-onderdelen met nauwe toleranties. De vochtopname is extreem laag met 0,1% bij 23 °C/50% RH en bij verzadiging in water. Vocht heeft nauwelijks invloed op de maatvoering en mechanische eigenschappen.

De bestendigheid tegen chemicaliën als verdunde zuren en basen is goed. De meeste oliën, vetten en benzines veroorzaken spanningsscheuren. Aromatische en gehalogeneerde koolwaterstoffen, esters, ketonen en geconcentreerde zuren beschadigen het materiaal en veroorzaken zwelling.

UV-straling verslechtert de mechanische eigenschappen en matteert en vergeelt het oppervlak. Er bestaan UV-gestabiliseerde soorten, maar de keuze voor zwart Polystyreen garandeert de beste UV-bescherming. Polystyreen is een uitstekende elektrische isolator; neveneffect daarvan is dat het gemakkelijk stof aantrekt als gevolg van statische lading.