PEI
Polyetherimide (PEI) vormt samen met polyethersulfon (PES) en polysulfon (PSU) een trio amorfe, aromatische hoge temperatuur polymeren. Ze zijn moeilijk koud vervormbaar en uitstekend bestand tegen talrijke chemicaliën en ze zijn inherent vlamdovend. PEI en PES zijn qua specificaties en prijs grotendeels gelijkwaardig en vertonen dan ook een grote overlap in hun toepassingsgebieden. PES heeft overall een iets betere chemische bestendigheid, een hoge weerstand tegen hydrolyse, een 5 à 10 graden hogere thermische belastbaarheid en een lichtere basiskleur. PEI scoort beter op mechanische eigenschappen, UV-bestendigheid en rookemissie.
Polyetherimide wordt vaak toegepast in de automobielindustrie en in connectoren voor elektrische of glasvezelverbindingen. De thermische eigenschappen en nauwe toleranties maken het materiaal geschikt voor maatkritische onderdelen die tegen hoge temperaturen bestand moeten zijn. Dankzij de hoge vlamdovendheid en lage rookemissie maken ook fabrikanten van transportvoertuigen en vliegtuigen graag gebruik van PEI.
De vochtopname van Polyetherimide is laag met 0,7% bij 23 °C/50% RH en 1,25% bij verzadiging. De glasovergangstemperatuur is 215 °C, waardoor een continue gebruikstemperatuur tot 180 °C mogelijk is. De UV-bestendigheid is redelijk. PEI is in hoge mate bestand tegen waterachtige minerale zuren en alkalische- en zoutoplossingen, wasmiddelen en oliën. Het materiaal zwelt op of lost op door contact met polaire organische oplosmiddelen als ketonen en gehalogeneerde of aromatische koolwaterstoffen. Ook is PEI niet bestand tegen geconcentreerde zuren en alkalische stoffen.
Bij kamertemperatuur is Polyetherimide een van de stijfste thermoplasten. De koude vervorming is tot 170 °C extreem laag, terwijl die door toepassing van glasvezel nog verder kan worden verbeterd. polyetherimide heeft hoogwaardige diëlectrische eigenschappen over een breed frequentie- en temperatuurgebied, waardoor toepassing in bijv. magnetrons mogelijk wordt.